Przygotowanie:
Kuchnia:
wietnamska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2 sztuki torebki ryżu
1 sztuka marchewka
250 g pieczarek
2 łyżki masła
1 sztuka liść laurowy
1 łyżeczka sosu sojowego
1 szczypta chili
1 szczypta granulowanego czosnku
sól
pieprz
papier ryżowy
olej
1 sztuka liść zielonej sałaty
1/2 sztuki czerwonej papryki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie i ostudź.
- Pieczarki i marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Rozpuść na patelni łyżkę masła, dodaj marchew, a potem pieczarki i liść laurowy. Duś wszystko do miękkości, a następnie ostudź.
- Pieczarki i marchew połącz z ryżem. Dopraw sosem sojowym, solą, pieprzem, chili i czosnkiem.
- Papier ryżowy zanurz na chwilę w letniej wodzie. Przełóż na deskę, rozsmaruj na nim farsz i zawiń jak krokiety. Smaż z obu stron na rumiano.
- Ułóż sajgonki na talerzu na liściu sałaty i udekoruj danie uduszoną na łyżce masła czerwoną papryką.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka