Dzisiaj jest: Sobota, 28.05.2022 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sajgonki z jabłkami i ryżem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sajgonki z jabłkami i ryżem przed podaniem można udekorować świeżymi ziołami.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 24 kawałki  papier ryżowy
    płaty
  • 3 sztuki  jabłka
  • 1/2 szklanki  ryż
  • 1/3 szklanki  orzechy włoskie
    posiekane
  • 1/2 szklanki  rodzynki
  • 1 łyżeczka  cynamon
  • 1 łyżka  masło
  • 1 szczypta  sól
  • cukier
    do smaku
  • olej
    do smażenia
  • cukier puder
    do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku zagotuj 2 szklanki osolonej wody. Następnie wsyp ryż i gotuj przez 12 minut na średnim ogniu. Ugotowany ryż odcedź na sicie.
  2. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuść w garnku i podsmaż na nim przez 5 minut jabłka. Następnie dodaj rodzynki, cynamon, orzechy i cukier do smaku. Na samym końcu dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
  3. Po 2 płaty papieru ryżowego mocz przez 5 sekund w ciepłej wodzie. Następnie za pomocą łyżki nakładaj na nie porcje masy jabłkowej.
  4. Sajgonki zawijaj w kopertę tak, aby wszystkie brzegi zachodziły na siebie. Smaż z obu stron w głębokim oleju na złoty kolor. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE