Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 24 kawałki papier ryżowy
płaty - 3 sztuki jabłka
- 1/2 szklanki ryż
- 1/3 szklanki orzechy włoskie
posiekane - 1/2 szklanki rodzynki
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżka masło
- 1 szczypta sól
- cukier
do smaku - olej
do smażenia - cukier puder
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku zagotuj 2 szklanki osolonej wody. Następnie wsyp ryż i gotuj przez 12 minut na średnim ogniu. Ugotowany ryż odcedź na sicie.
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuść w garnku i podsmaż na nim przez 5 minut jabłka. Następnie dodaj rodzynki, cynamon, orzechy i cukier do smaku. Na samym końcu dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
- Po 2 płaty papieru ryżowego mocz przez 5 sekund w ciepłej wodzie. Następnie za pomocą łyżki nakładaj na nie porcje masy jabłkowej.
- Sajgonki zawijaj w kopertę tak, aby wszystkie brzegi zachodziły na siebie. Smaż z obu stron w głębokim oleju na złoty kolor. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku