Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sajgonki z jabłkami i ryżem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sajgonki z jabłkami i ryżem przed podaniem można udekorować świeżymi ziołami.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 24 kawałki  papier ryżowy
    płaty
  • 3 sztuki  jabłka
  • 1/2 szklanki  ryż
  • 1/3 szklanki  orzechy włoskie
    posiekane
  • 1/2 szklanki  rodzynki
  • 1 łyżeczka  cynamon
  • 1 łyżka  masło
  • 1 szczypta  sól
  • cukier
    do smaku
  • olej
    do smażenia
  • cukier puder
    do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku zagotuj 2 szklanki osolonej wody. Następnie wsyp ryż i gotuj przez 12 minut na średnim ogniu. Ugotowany ryż odcedź na sicie.
  2. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuść w garnku i podsmaż na nim przez 5 minut jabłka. Następnie dodaj rodzynki, cynamon, orzechy i cukier do smaku. Na samym końcu dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
  3. Po 2 płaty papieru ryżowego mocz przez 5 sekund w ciepłej wodzie. Następnie za pomocą łyżki nakładaj na nie porcje masy jabłkowej.
  4. Sajgonki zawijaj w kopertę tak, aby wszystkie brzegi zachodziły na siebie. Smaż z obu stron w głębokim oleju na złoty kolor. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE