Dzisiaj jest: Poniedziałek, 13.07.2020 Imieniny: Ernesta i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Seler w śliwkowym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Wytworną w smaku jarzynę podajemy ciepłą, nie później niż 15 minut po zdjęciu z ognia- w tym czasie połączą się wszystkie smaki.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • seler
    może być ugotowany wcześniej np. w rosole
    Sos śliwkowy:
  • 1 szklanka  suszone śliwki
    bez pestek
  • 1/2 szklanki  rodzynki
  • 1/2 szklanki  śmietana
  • 1 łyżeczka  chrzan
    świeżo utarty
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • cukier
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Wyszorowany seler gotujemy w skórce, gdy będzie prawie miękki, hartujemy przez 5 minut w zimnej wodzie, obieramy, kroimy w niewielką kostkę.
  2. Śliwki zalewamy letnią wodą, gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, gdy będą miękkie, przecieramy przez sito.
  3. Rodzynki moczymy w letniej wodzie.
  4. Przetarte śliwki łączymy ze śmietaną, chrzanem, rodzynkami, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i szczyptą pieprzu.
  5. Do sosu dodajemy przygotowany seler, całość stawiamy na ogniu na 10 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 34


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE