Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
seler
może być ugotowany wcześniej np. w rosole
- Sos śliwkowy:
1 szklanka suszone śliwki
bez pestek1/2 szklanki rodzynki
1/2 szklanki śmietana
1 łyżeczka chrzan
świeżo utarty1 sztuka sok z cytryny
sól
do smakupieprz
do smakucukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wyszorowany seler gotujemy w skórce, gdy będzie prawie miękki, hartujemy przez 5 minut w zimnej wodzie, obieramy, kroimy w niewielką kostkę.
- Śliwki zalewamy letnią wodą, gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, gdy będą miękkie, przecieramy przez sito.
- Rodzynki moczymy w letniej wodzie.
- Przetarte śliwki łączymy ze śmietaną, chrzanem, rodzynkami, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i szczyptą pieprzu.
- Do sosu dodajemy przygotowany seler, całość stawiamy na ogniu na 10 minut.