Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka seler
2 sztuki jajka
1 sztuka cebula
1/2 szklanki bułki tartej
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Seler oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Pietruszkę obierz, drobno posiekaj i dodaj do selera. Następnie wbij 2 jajka oraz dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Powstałą masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Uzyskaną masę nakładaj porcjami na rozgrzany na patelni olej i smaż na złocisty kolor. Usmażone placuszki układaj na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki podawaj z kleksem śmietany.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka