Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Serowa tarta ze szpinakiem i pomidorkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 120 g  mąki
  • 60 g  zimnego masła
  • 1/3 łyżeczki  soli
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 łyżka  zimnej wody
    Farsz
  • 250 g  sera ricotta
  • 30 g  tartego sera grana padano
  • 2 sztuki jajka
  • 6-8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1/4 łyżeczki  suszonego rozmarynu
  • pieprz
  • 150 g  szpinaku
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżeczki  oliwy

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej na blat. Dodaj sól, cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekaj wszystko nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto formując kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
  2. Szpinak opłucz i osusz. Czosnek obierz, rozgnieć i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj szpinak i smaż wszystko przez minutę, cały czas mieszając. Gdy szpinak lekko zwiędnie przełóż wszystko na sito do odsączenia.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem. Dno wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim fasolę. Piecz ciasto przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyjmij ciasto, usuń fasolę i odstaw do przestygnięcia.
  4. W misce utrzyj jajka z ricottą oraz rozmarynem, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodaj starty gran padano, pieprz oraz szpinak i wszystko wymieszaj. Uzyskaną masę wylej na podpieczony spód tarty. Na wierzchu rozłóż pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE