Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
120 g mąki
60 g zimnego masła
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka zimnej wody
- Farsz
250 g sera ricotta
30 g tartego sera grana padano
2 sztuki jajka
6-8 sztuk pomidorków koktajlowych
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
pieprz
150 g szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej na blat. Dodaj sól, cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekaj wszystko nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto formując kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
- Szpinak opłucz i osusz. Czosnek obierz, rozgnieć i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj szpinak i smaż wszystko przez minutę, cały czas mieszając. Gdy szpinak lekko zwiędnie przełóż wszystko na sito do odsączenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem. Dno wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim fasolę. Piecz ciasto przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyjmij ciasto, usuń fasolę i odstaw do przestygnięcia.
- W misce utrzyj jajka z ricottą oraz rozmarynem, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodaj starty gran padano, pieprz oraz szpinak i wszystko wymieszaj. Uzyskaną masę wylej na podpieczony spód tarty. Na wierzchu rozłóż pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia