Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4-5 sztuk ziemniaków
- 1 sztuka jajko
- 4-5 sztuk kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej
- 20 dag twarogu
- masło
- cukier
- cukier wanilinowy
- cynamon
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź, przeciśnij przez praskę i zostaw do ostygnięcia.
- Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną oraz zmielony twaróg. Wyrób wszystko na gładkie ciasto.
- Z powstałej masy formuj kluseczki, wrzucaj je na wrzątek i gotuj przez kilka minut. Następnie wyjmij kluski na talerz, polej roztopionym masłem, posyp cukrem i cynamonem lub cukrem wanilinowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka