Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto naleśnikowe
- 3 sztuki jajka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 sztuka śmietan-fix
- 1 sztuka żelatyna deserowa fix
- 300 ml imbirowej śliwki do deserów
- Imbirowa śliwka do ciast i deserów
- 600 g śliwek węgierek
- 1 sztuka szkl. cukru
- 4 łyżki miodu naturalnego
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki wrzuć do miski, zmiksuj i odstaw ciasto na 15 minut. Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Imbirowa śliwka do ciast i deserów: Śliwki umyj, usuń pestki. Imbir obierz, zetrzyj na tarce i przez gazę wyciśnij z niego sok. Do garnka włóż pokrojone drobno śliwki, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, aż płyn się zredukuje. Dodaj pozostałe składniki i mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Na koniec dopraw pieprzem i przestudź.
- Farsz: Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Serek mascarpone zmiksuj z imbirowymi śliwkami i żelatyną. Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj.
- Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zwiń w rulon. Włóż do lodówki i poczekaj, aż farsz stężeje. Ułóż na półmisku, udekoruj śmietaną w sprayu, polej imbirową śliwką i udekoruj listkami melisy.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka