Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto naleśnikowe
3 sztuki jajka
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
1 sztuka i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
- Farsz
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 sztuka śmietan-fix
1 sztuka żelatyna deserowa fix
300 ml imbirowej śliwki do deserów
- Imbirowa śliwka do ciast i deserów
600 g śliwek węgierek
1 sztuka szkl. cukru
4 łyżki miodu naturalnego
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z imbiru
1/4 łyżeczki soli
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki wrzuć do miski, zmiksuj i odstaw ciasto na 15 minut. Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Imbirowa śliwka do ciast i deserów: Śliwki umyj, usuń pestki. Imbir obierz, zetrzyj na tarce i przez gazę wyciśnij z niego sok. Do garnka włóż pokrojone drobno śliwki, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, aż płyn się zredukuje. Dodaj pozostałe składniki i mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Na koniec dopraw pieprzem i przestudź.
- Farsz: Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Serek mascarpone zmiksuj z imbirowymi śliwkami i żelatyną. Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj.
- Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zwiń w rulon. Włóż do lodówki i poczekaj, aż farsz stężeje. Ułóż na półmisku, udekoruj śmietaną w sprayu, polej imbirową śliwką i udekoruj listkami melisy.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka