Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g mąka
- 250 ml mleko
- 50 g drożdże
- 250 g śmietana kwaśna
- olej
do smażenia - 2 ząbki czosnek
- keczup
do smaku - 150 g ser żółty
starty - 1 sztuka dymka ze szczypiorkiem
- 1 szczypta cukier
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miseczki pokrusz drożdże. Dodaj 1 łyżkę mąki, 1/2 szklanki ciepłego mleka oraz szczyptę cukru i wymieszaj wszystko. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i śmietanę. Wyrób gładkie ciasto i odstaw je na 60 minut, żeby wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki i zostaw je do wyrośnięcia. Następnie uformuj z nich placki.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim przygotowane placki. Usmażone langosze układaj na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Przed podaniem langosze posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posyp serem i posiekaną dymką. Podawaj z keczupem.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski