Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g mąka
+do posypania - 40 g masło
- 1/2 łyżeczki sól
- Farsz:
- 1 sztuka papryka żółta
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka cebula czerwona
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka oliwa
- 1 gałązka rozmaryn
- 150 g ser ricotta
- olej
do smażenia - sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Salsa:
- 200 g warzywa konserwowe
- 1 sztuka chili papryczka
- 1/2 pęczki natka pietruszki
- 100 ml oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli. W garnku rozpuść masło i stopniowo dodawaj do mąki. Pod koniec dolej 100 ml letniej wody i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Rozmaryn umyj, osusz i drobno pokrój. Pokrojone warzywa oraz rozmaryn podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie całość przełóż do miski. Podsmażone warzywa wymieszaj z ricottą, solą oraz pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki płat. Za pomocą okrągłej foremki wykrój z niego 16 kółeczek o średnicy 10 cm. Na środek każdego placuszka nałóż łyżkę nadzienia i sklej brzegi, formując pierożki. Krawędzie lekko dociśnij widelcem.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż pierożki z każdej strony na złoty kolor. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Warzywa na salsę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Dodaj oczyszczoną papryczkę chili, posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Następnie zmiksuj wszystko blenderem na gładko. Na koniec dopraw do smaku.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski