Dzisiaj jest: Sobota, 25.09.2021 Imieniny: Aurelii i Ładysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Smażone pierożki z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 g  masła
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżki  mleka
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 2 sztuki duże jabłka
  • cukier puder
  • 1 l  oleju do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wrzuć masło, cukier, jajka, mleko, 3 łyżki wody oraz połowę mąki i proszek do pieczenia. Ucieraj wszystko przez 2 minuty. Następnie dodaj pozostałą mąkę i zagnieć ciasto. Przygotowane ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
  2. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego szklanką krążki. Na każdy nałóż porcję jabłek i zlep pierożki. Lekko ponacinaj brzegi.
  4. Tak przygotowane pierogi smaż po 2 minuty z każdej strony w głębokim oleju. Wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na ręczniku papierowym. Przed podaniem pierogi oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE