Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 8 sztuk ziemniaki
ugotowane - 2 łyżki masło klarowane
- 1 sztuka cebula biała
średnia - 1/2 sztuki cukinia
średnia - 400 g grzyby
kurki, borowiki, podgrzybki - 200 ml śmietana kremówka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotowane ziemniaki pokrój na kawałki. Następnie przesmaż je na łyżce rozgrzanego klarowanego masła.
- Cebulę pokrój w piórka, a cukinię w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzej drugą łyżkę masła klarowanego. Przesmaż cebulę, cukinię oraz grzyby. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podlej śmietanką i kontynuuj smażenie, aż sos się zredukuje.
- Ziemniaczki wyłóż na talerze i polej sosem grzybowym. Udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka