Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Rozczyn
- 3.5 dag mąki chlebowej
- 190 ml letniego mleka
- 1/2 łyżki cukru
- 2 sztuki i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- Ciasto
- 34 dag mąki pszennej chlebowej
- 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 sztuka jajko
- 5 dag cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 dag rodzynek
- Pasta na krzyżyk
- 11 dag mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 80 ml wody
- Syrop
- 8 łyżek cukru
- 1/2 sztuki szkl. wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp wszystkie składniki rozczynu, dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj miskę folią i odstaw na 30-40 minut.
- Mąkę przesiej do czystej miski, dodaj miękkie masło i zmiksuj wszystko, aż powstaną małe grudki. Dodaj jajko, cukier, sól, przyprawy i wszystko ponownie wymieszaj. Następnie dodaj roczyn, wymieszaj i rękami zagnieć ciasto. Gotowe ciasto przykryj folią i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto wyrośnie zagnieć je kilkakrotnie, podziel na 12 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blasze w odstępach nie mniejszych niż 2 cm. Tak przygotowane bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wymieszaj wszystkie składniki na pastę na krzyżyk. Pasta powinna być na tyle gęsta, by nie rozlewała się na bułeczkach, i na tyle rzadka, by można ją było wycisnąć przez rękaw cukierniczy.
- Gdy bułeczki podwoiły swoją objętość, wyciśnij na nie przygotowaną masę tworząc krzyżyk. Tak przygotowane bułeczki piecz 15 minut w temperaturze 220 st. C.
- Składniki na syrop wymieszaj i mieszając od czasu do czasu zagotuj. Gorące bułeczki posmaruj syropem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy