Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki jajka
- 350 ml maślanki
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do miski i rozkłóć widelcem. Następnie dodaj maślankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto (powinno być gęstsze niż naleśnikowe) i odstaw je na 40 minut.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wlewaj porcję ciasta i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe placki ułóż jeden na drugim i udekoruj dżemem.
Źródło przepisu: moje smaki życia