Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
garść suszonych grzybów
20 dag soczewicy
2 sztuki cebule
6 ząbków czosnku
5 łyżek oleju
600 ml mleka
2 łyżki przecieru pomidorowego
10 dag startego sera żółtego typu edam
1 sztuka większy bakłażan
5 dag masła
5 dag mąki
1 szczypta gałki muszkatołowej
10 dag pieczarek
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka żółta papryka
bułka tarta
olej do brytfanny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby namocz w wodzie przez 1 godzinę, po czym ugotuj. Soczewicę opłucz, zalej wodą i ugotuj. 1 cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Następnie na patelnię dodaj soczewicę oraz grzyby wraz z wodą. Przykryj i duś wszystko do czasu, aż płyn wyparuje. Lekko przestudź. Dodaj połowę sera i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Bakłażan pokrój w plasterki i obsmaż z obu stron na odrobinie oleju.
- Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę, zalej mlekiem i wymieszaj. Sos zagotuj, dodaj pozostały ser i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pieczarki, papryki oraz cebulę pokrój i podsmaż na pozostałym oleju.
- Brytfannę wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wyłóż na dno soczewicę, bakłażany i podsmażone warzywa. Całość zalej beszamelem. Piecz 30 minut w temperaturze 170 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!