Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2 sztuki cukinie
2 ząbki czosnku
1 kostka bulionu warzywnego
garść świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej
makaron spaghetti
10 dag startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i smaż razem przez kilka minut.
- Wlej 3-4 łyżki wody i dodaj kostkę bulionu warzywnego. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze 5 minut. Cukinia powinna się zeszklić, ale nie może się rozgotować. Dopraw do smaku bazylią.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Przełóż go na talerz, dodaj cukinię i posyp parmezanem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka