Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 1 l soku pomidorowego
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- sól
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1/2 sztuki zielonej papryki
- 1/2 sztuki żółtej papryki
- 1/2 sztuki puszki czerwonej fasoli
- ser żółty do posypania
- oregano
- bazylia
- chili
- tymianek
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Papryki umyj, oczyść z nasion, a miąższ pokrój w kostkę. Sok pomidorowy wlej do garnka i dodaj pokrojoną paprykę.
- Soczewicę opłucz i dodaj do gotującego się soku pomidorowego. Gotuj wszystko razem przez 20 minut, aż soczewica zmięknie.
- Odsącz czerwoną fasolę i dodaj do garnka. Dopraw wszystko do smaku, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
- Na talerzach ułóż makaron i polej go sosem pomidorowym. Wierzch posyp startym żółtym serem i udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników