Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
12 sztuk cienkich szparagów ze słoika
100 g makaronu
- Sos
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
150 ml wywaru warzywnego
50 ml śmietany 30%
gałka muszkatołowa
pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedź i wyłóż na talerz.
- Sos: Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, by nie było grudek. Następnie dodaj śmietanę wymieszaną z wywarem. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem. Dodaj pokrojone szparagi. Wymieszaj. Gotowy sos podawaj z przygotowanym wcześniej makaronem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka