Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 500 g makaron spaghetti
- 1 sztuka słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
- 300 g ser gorgonzola
- 250 ml śmietana do sosów 18% lub kremówka 30%
- 1 sztuka średnia cebula
- 4 ząbki czosnek
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- 3 garści rukola
- 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je.
- Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię.
- Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę.
- Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości.
- Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem.
- Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.