Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Specjał w cieście francuskim


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 400 g  mrożonego ciasta francuskiego
  • 500 g  kwaszonej kapusty
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 2 sztuki cebule
  • 2 łyżki  grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 2 sztuki listki laurowe
  • 2 sztuki goździki
  • 50 sztuk ziarenek pieprzu
  • 5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
  • skórka otarta z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • mielony jałowiec
  • 1 łyżka  oleju
  • 1 sztuka jajko do posmarowania

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej 500 ml wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości. Odcedź, pokrój w paseczki. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy (bez jałowca) i skórkę z cytryny. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
  2. Cebule obierz, posiekaj i usmaż na oleju. Dodaj grzyby, dopraw do smaku i smaż jeszcze 2-3 minuty. Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki laurowe.
  3. Dodaj grzyby z cebulą i dokładnie wymieszaj. Dopraw jałowcem, solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Kiedy kapusta będzie zimna, dodaj orzechy i wymieszaj.
  4. Rozmroź ciasto francuskie i lekko rozwałkuj. Na środek ciasta wyłóż farsz. Zwiń ciasto, formując kulebiak. Zlep końce. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z resztek ciasta wytnij dekoracje i ułóż na kulebiaku. W cieście zrób dziurki, aby farsz mógł odparować podczas pieczenia.
  5. Tak przygotowany kulebiak ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE