Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 400 g mrożonego ciasta francuskiego
- 500 g kwaszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 2 sztuki cebule
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 2 sztuki listki laurowe
- 2 sztuki goździki
- 50 sztuk ziarenek pieprzu
- 5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
- skórka otarta z cytryny
- sól
- pieprz
- mielony jałowiec
- 1 łyżka oleju
- 1 sztuka jajko do posmarowania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby zalej 500 ml wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości. Odcedź, pokrój w paseczki. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy (bez jałowca) i skórkę z cytryny. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
- Cebule obierz, posiekaj i usmaż na oleju. Dodaj grzyby, dopraw do smaku i smaż jeszcze 2-3 minuty. Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki laurowe.
- Dodaj grzyby z cebulą i dokładnie wymieszaj. Dopraw jałowcem, solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Kiedy kapusta będzie zimna, dodaj orzechy i wymieszaj.
- Rozmroź ciasto francuskie i lekko rozwałkuj. Na środek ciasta wyłóż farsz. Zwiń ciasto, formując kulebiak. Zlep końce. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z resztek ciasta wytnij dekoracje i ułóż na kulebiaku. W cieście zrób dziurki, aby farsz mógł odparować podczas pieczenia.
- Tak przygotowany kulebiak ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!