Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
30 dag świeżych grzybów
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
15 dag świeżego szpinaku
6 sztuk suszonych pomidorów
2 łyżki oleju
pieprz biały mielony
5 sztuk jajek
100 ml mleka
2 łyżki mąki
masło do foremek
6 dag startego parmezanu
1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
natka pietruszki
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek obierz. Grzyby dokładnie oczyść. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Cebulę i suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak drobno posiekaj.
- Grzyby potnij na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj grzyby z pomidorami oraz czosnkiem i podsmaż, mieszając. Pod koniec dodaj posiekany szpinak. Dopraw solą oraz białym pieprzem i zdejmij z ognia.
- Jajka rozbij i ostrożnie oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z mlekiem. Następnie wsyp mąkę i wymieszaj do uzyskania gładkiego, rzadkiego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę. Foremki na suflet wysmaruj masłem, po czym posyp połową startego parmezanu.
- Ostudzone warzywa oraz grzyby dobrze wymieszaj z przygotowanym ciastem oraz pozostałym parmezanem. Mieszankę dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie ciasto delikatnie połącz z pianą z białek i rozłóż do foremek. Suflety piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem danie udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!