Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 30 dag świeżych grzybów
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag świeżego szpinaku
- 6 sztuk suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju
- pieprz biały mielony
- 5 sztuk jajek
- 100 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- masło do foremek
- 6 dag startego parmezanu
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek obierz. Grzyby dokładnie oczyść. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Cebulę i suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak drobno posiekaj.
- Grzyby potnij na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj grzyby z pomidorami oraz czosnkiem i podsmaż, mieszając. Pod koniec dodaj posiekany szpinak. Dopraw solą oraz białym pieprzem i zdejmij z ognia.
- Jajka rozbij i ostrożnie oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z mlekiem. Następnie wsyp mąkę i wymieszaj do uzyskania gładkiego, rzadkiego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę. Foremki na suflet wysmaruj masłem, po czym posyp połową startego parmezanu.
- Ostudzone warzywa oraz grzyby dobrze wymieszaj z przygotowanym ciastem oraz pozostałym parmezanem. Mieszankę dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie ciasto delikatnie połącz z pianą z białek i rozłóż do foremek. Suflety piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem danie udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!