Dzisiaj jest: Środa, 08.07.2020 Imieniny: Elżbiety i Prokopa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Suflet grzybowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 30 dag  świeżych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 15 dag  świeżego szpinaku
  • 6 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 łyżki  oleju
  • pieprz biały mielony
  • 5 sztuk jajek
  • 100 ml  mleka
  • 2 łyżki  mąki
  • masło do foremek
  • 6 dag  startego parmezanu
  • 1 szczypta  mielonej gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i czosnek obierz. Grzyby dokładnie oczyść. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Cebulę i suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak drobno posiekaj.
  2. Grzyby potnij na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj grzyby z pomidorami oraz czosnkiem i podsmaż, mieszając. Pod koniec dodaj posiekany szpinak. Dopraw solą oraz białym pieprzem i zdejmij z ognia.
  3. Jajka rozbij i ostrożnie oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z mlekiem. Następnie wsyp mąkę i wymieszaj do uzyskania gładkiego, rzadkiego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę. Foremki na suflet wysmaruj masłem, po czym posyp połową startego parmezanu.
  4. Ostudzone warzywa oraz grzyby dobrze wymieszaj z przygotowanym ciastem oraz pozostałym parmezanem. Mieszankę dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie ciasto delikatnie połącz z pianą z białek i rozłóż do foremek. Suflety piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem danie udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE