Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g tartego sera żółtego
1 sztuka żółtko jajka
1 łyżka słodkiej śmietany
1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto francuskie rozwiń na blacie dłuższym bokiem do siebie, nie zdejmując z papieru. Połowę ciasta posyp tartym serem. Złóż ciasto na pół przykrywając serowy farsz.
- Ostrym nożem pokrój ciasto w 2-centymetrowe paski. Sklej palcami ciasto na jednym z końców każdego paska. Następnie skręcaj paski ciasta formując świderki i sklej ciasto na drugim końcu.
- Gotowe świderki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając 2-centymetrowe odstępy.
- Żółtko wymieszaj ze śmietanką oraz szczyptą soli, a następnie posmaruj wierzch świderków. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia