Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
4 sztuki jajka
2 sztuki cebule
4 łyżki oliwy z oliwek
1 sztuka puszka pomidorów
1 łyżeczka posiekanej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
60 dag świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany
30 dag makaronu cannelloni
20 dag startego żółtego sera
1 szczypta cukru
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron cannelloni ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo, po czym wyjmij z wody.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudż, obierz i posiekaj. Cebule obierz i drobno pokrój. Połowę zeszklij na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Następnie dodaj pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem, cukrem, bazylią oraz oregano. Całość gotuj przez chwilę, od czasu do czasu mieszając.
- Szpinak oczyść, umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego i posiekaj. Czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż z resztą cebuli na pozostałej oliwie. Dodaj szpinak i dopraw solą oraz pieprzem. Duś przez chwilę, po czym dołóż pokrojone jajka oraz śmietanę.
- Ugotowane cannelloni nafaszeruj szpinakiem i poukładaj warstwami w natłuszczonej brytfannie. Wierzch polej sosem pomidorowym i wyrównaj łyżką. Na koniec posyp starty serem i piecz 15-20 minut w temperaturze 170 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!