Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.06.2021 Imieniny: Walerego i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Szpinakowe cannelloni


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 2 sztuki cebule
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 sztuka puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka  posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka  suszonego oregano
  • 60 dag  świeżego szpinaku
  • 2 ząbki  czosnku
  • 4 łyżki  śmietany
  • 30 dag  makaronu cannelloni
  • 20 dag  startego żółtego sera
  • 1 szczypta  cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron cannelloni ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo, po czym wyjmij z wody.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudż, obierz i posiekaj. Cebule obierz i drobno pokrój. Połowę zeszklij na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Następnie dodaj pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem, cukrem, bazylią oraz oregano. Całość gotuj przez chwilę, od czasu do czasu mieszając.
  3. Szpinak oczyść, umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego i posiekaj. Czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż z resztą cebuli na pozostałej oliwie. Dodaj szpinak i dopraw solą oraz pieprzem. Duś przez chwilę, po czym dołóż pokrojone jajka oraz śmietanę.
  4. Ugotowane cannelloni nafaszeruj szpinakiem i poukładaj warstwami w natłuszczonej brytfannie. Wierzch polej sosem pomidorowym i wyrównaj łyżką. Na koniec posyp starty serem i piecz 15-20 minut w temperaturze 170 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE