Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 kromki chleb tostowy
4 sztuki jajka
małe250 g szpinak
mrożony1 łyżka masło
1 ząbek czosnek
sól
do smakupieprz
do smakugałka muszkatołowa
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak rozmroź i zostaw na sicie do ocieknięcia. Wrzuć do osolonej wody i blanszuj przez 3 minuty. Następnie odsącz i podsmaż na rozgrzanym maśle przez 2 minuty.
- Gdy woda ze szpinaku odparuje, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Z chleba wytnij kółka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą kromkę pieczywa wyłóż po 1/4 szpinaku tak by powstały gniazda.
- W środek każdego gniazda wbij po 1 surowym jajku. Posyp solą oraz pieprzem i piecz 10 minut w 190 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku