Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 120 g liści szpinaku
- 25 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera ricotta
- 125 ml mleka
- 50 g startego parmezanu
- 1 sztuka jajko
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 8 sztuk pomidorków koktajlowych
- sól
- olej w sprayu
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą, obgotuj we wrzątku i osącz. Następnie przesmaż na 25 g roztopionego masła. Gdy liście zmiękną, dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dołóż ser ricotta. Zawartość patelni wymieszaj. Duś do odparowania wody.
- 200 g mąki wraz z 1 łyżeczką sody dokładnie przesiej. Do sypkich składników dodaj 50 g startego parmezanu i połącz z liśćmi szpinaku wymieszanymi z czosnkiem i ricottą. Wbij 1 jajko, dopraw solą oraz pieprzem, a następnie wlej mleko dla uzyskania półpłynnej konsystencji.
- Zawartość miski bardzo dokładnie wymieszaj. Do wyścielonej papilotkami formy muffinkowej nakładaj porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Wierzchy babeczek wyrównaj za pomocą łyżki.
- Na wierzchu każdego muffinka ułóż spryskane olejem krążki pomidorków koktajlowych. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Podawaj na ciepło.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku