Dzisiaj jest: Niedziela, 06.10.2024 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szpinakowe muffinki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 120 g  liści szpinaku
  • 25 g  masła
  • 2 ząbki  czosnku
  • 150 g  sera ricotta
  • 125 ml  mleka
  • 50 g  startego parmezanu
  • 1 sztuka jajko
  • 200 g  mąki
  • 1 łyżeczka  sody
  • 8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • sól
  • olej w sprayu
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą, obgotuj we wrzątku i osącz. Następnie przesmaż na 25 g roztopionego masła. Gdy liście zmiękną, dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dołóż ser ricotta. Zawartość patelni wymieszaj. Duś do odparowania wody.
  2. 200 g mąki wraz z 1 łyżeczką sody dokładnie przesiej. Do sypkich składników dodaj 50 g startego parmezanu i połącz z liśćmi szpinaku wymieszanymi z czosnkiem i ricottą. Wbij 1 jajko, dopraw solą oraz pieprzem, a następnie wlej mleko dla uzyskania półpłynnej konsystencji.
  3. Zawartość miski bardzo dokładnie wymieszaj. Do wyścielonej papilotkami formy muffinkowej nakładaj porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Wierzchy babeczek wyrównaj za pomocą łyżki.
  4. Na wierzchu każdego muffinka ułóż spryskane olejem krążki pomidorków koktajlowych. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Podawaj na ciepło.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE