Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 4 sztuki pomidory
- 1 sztuka posiekana cebula
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 ząbki czosnku
- słodka mielona papryka
- 3 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka puszka ciecierzycy
- sól
- pieprz
- oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie. Kminek i kolendrę zmiażdż w moździeżu. Przesyp zioła do miseczki i dodaj cynamon, imbir, mieloną paprykę, zmiażdżony czosnek. Wymieszaj i dodaj zioła do smażącej się cebuli. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
- Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. Paprykę i cukinię umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzuć na patelnię z cebulą. Podlej niewielką ilością wody i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodaj ciecierzycę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i podgotuj jeszcze chwilę.
Źródło przepisu: przyślij przepis!