Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1/2 sztuki słoika pomidorów suszonych w zalewie
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki pestek słonecznika
5 łyżek oliwy
1 ząbek czosnku
garść listków bazylii
2 sztuki czerwone papryki
1 sztuka cebula
50 g parmezanu
400 g makaronu tagliatelle
sól
pieprz
olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory z zalewą przełóż do miski. Dodaj bazylię, podprażone na suchej patelni pestki słonecznika, połowę parmezanu, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu i zmiksuj wszystko na gładkie pesto.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Dodaj do cebuli, dopraw i podduś pod przykryciem przez kilka minut.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź.
- Podgrzej pesto, dodaj do niego makaron, wymieszaj. Wrzuć paprykę, wymieszaj i posyp pozostałym parmezanem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka