Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 40 dag makaronu
- 1 pęczek bazylii
- 5 dag tartego parmezanu
- 3 łyżki prażonych orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oleju ryżowego
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku. Następnie odcedź na sitku.
- Listki bazylii oderwij od łodyg, przepłucz. Utrzyj w moździerzu na pastę razem z orzeszkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i parmezanem. Następnie ciągle ucierając stopniowo dodawaj olej ryżowy. Przygotowany sos dopraw do smaku solą i wymieszaj z makaronem.
- Przed podaniem danie możesz posypać prażonymi orzeszkami pinii oraz udekorować listkami bazylii.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca