Dzisiaj jest: Środa, 01.02.2023 Imieniny: Brygidy i Ignacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Tarta jajeczna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 20 dag  mąki
  • 10 dag  masła
  • 3 łyżki  zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki  soli
    Farsz
  • 2 sztuki jajka ugotowane na twardo
  • 2 sztuki surowe jajka
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  masła
  • 2 łyżki  startego żółtego sera
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło, sól oraz wodę. Wyrób ciasto i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto włóż do płaskiej formy, nakłuj widelcem i podpiecz w gorącym piekarniku.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na maśle. Do cebuli dodaj posiekane ugotowane na twardo jajka. Przygotowany farsz rozsmaruj na cieście, polej je roztrzepanymi surowymi jajkami i posyp serem.
  4. Tartę wstaw do piekarnika i piecz, aż wierzch się zetnie. Gotowe danie podawaj na gorąco, posypane natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Potrawy z jajek


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE