Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g mąka
- 120 g masło
- 10 sztuk pomidory
- 1 łyżka olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, zimne posiekane masło i zagnieć wszystko palcami. Do powstałej kruszonki dodaj kilka łyżek zimnej wody i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Pomidory umyj, przekrój na pół i ułóż skórką do dołu na natłuszczonej blasze. Oprósz solą oraz pieprzem i podpiecz przez 15 minut w 190 st. C. W połowie pieczenia ostrożnie je odwróć. Upieczone pomidory wyjmij na ręcznik papierowy.
- Blachę do tarty wyłóż pomidorami. Ciasto rozwałkuj i ułóż na pomidorach delikatnie dociskając do brzegów formy. Nakłuj ciasto widelcem i piecz 20 minut w 180 st. C. Po tym czasie przestudź ciasto przez chwilę, po czym obróć blachę do góry dnem i wyjmij tartę. Przed podaniem posyp tartę ulubionymi ziołami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia