Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tarta tatin z pomidorami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tarta tatin z pomidorami doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno. Jest to dobry pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  mąka
  • 120 g  masło
  • 10 sztuk  pomidory
  • 1 łyżka  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, zimne posiekane masło i zagnieć wszystko palcami. Do powstałej kruszonki dodaj kilka łyżek zimnej wody i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Pomidory umyj, przekrój na pół i ułóż skórką do dołu na natłuszczonej blasze. Oprósz solą oraz pieprzem i podpiecz przez 15 minut w 190 st. C. W połowie pieczenia ostrożnie je odwróć. Upieczone pomidory wyjmij na ręcznik papierowy.
  3. Blachę do tarty wyłóż pomidorami. Ciasto rozwałkuj i ułóż na pomidorach delikatnie dociskając do brzegów formy. Nakłuj ciasto widelcem i piecz 20 minut w 180 st. C. Po tym czasie przestudź ciasto przez chwilę, po czym obróć blachę do góry dnem i wyjmij tartę. Przed podaniem posyp tartę ulubionymi ziołami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE