Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Tarta z cukinią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tarta z cukinią to przepis na smaczne danie wegetariańskie. Tartę można przygotować również w wersji mięsnej dodając do farszu plastry wędzonego boczku.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    ciasto:
  • 1/3 kostki  masło
  • 1 szklanka  mąka
  • 1 sztuka  jajka
  • sól
    do smaku
  • tłuszcz
    do formy
    Na wierzch:
  • 2 sztuki  cukinia
    średnia
  • 1 szklanka  śmietana
    30%
  • 4 sztuki  jajka
  • 100 g  ser żółty
    starty
  • 2 łyżki  zioła prowansalskie
  • pieprz
    do smaku
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło oraz jajka i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie wylep ciastem natłuszczoną formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je przez kilka minut w 180 st. C.
  3. Obie cukinie umyj, pokrój wzdłuż na plastry. Oprósz solą i odstaw na 5 minut. Następnie ułóż plastry cukinii na zapieczonym cieście.
  4. Śmietanę roztrzep z jajkami. Dodaj zioła i starty ser. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałą masę wylej na tartę i piecz 40 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

tartacukiniaprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE