Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 sztuki jajka
20 g masła
150 g jogurtu naturalnego
80 g mozzarelli
pieprz
sól
zioła prowansalskie
2 łyżeczki oliwy z oliwek
czosnek granulowany
200 g dyni
150 g pieczarek
200 g brukselki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej, dodaj masło i całość posiekaj nożem. Dodaj 1 żółtko, 50 g jogurtu i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto. Następnie rozłóż je na blasze, a spód ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temperaturze 170 st. C.
- Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry i podsmaż na łyżeczce rozgrzanej oliwy. Dopraw do smaku solą. Dynię obierz, miąższ potnij w kostkę i podsmaż na reszcie oliwy.
- Na podpieczonym cieście ułóż pieczarki z dynią.
- 1 jajko rozkłóć z białkiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Dodaj resztę jogurtu i pokrojoną mozzarellę. Tak przygotowanym sosem zalej dynię z pieczarkami. Na wierzchu ułóż brukselkę. Piecz 30 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!