Dzisiaj jest: Środa, 23.06.2021 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Tarta z dynią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 100 g  mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 sztuki jajka
  • 20 g  masła
  • 150 g  jogurtu naturalnego
  • 80 g  mozzarelli
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżeczki  oliwy z oliwek
  • czosnek granulowany
  • 200 g  dyni
  • 150 g  pieczarek
  • 200 g  brukselki

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej, dodaj masło i całość posiekaj nożem. Dodaj 1 żółtko, 50 g jogurtu i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto. Następnie rozłóż je na blasze, a spód ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temperaturze 170 st. C.
  2. Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry i podsmaż na łyżeczce rozgrzanej oliwy. Dopraw do smaku solą. Dynię obierz, miąższ potnij w kostkę i podsmaż na reszcie oliwy.
  3. Na podpieczonym cieście ułóż pieczarki z dynią.
  4. 1 jajko rozkłóć z białkiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Dodaj resztę jogurtu i pokrojoną mozzarellę. Tak przygotowanym sosem zalej dynię z pieczarkami. Na wierzchu ułóż brukselkę. Piecz 30 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE