Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
300 g mąki pszennej
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 sztuk jajek
200 g kwaśnej śmietany
400 g mrożonego groszku
250 g pomidorków koktajlowych
bazylia
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj sól oraz 1 jajko i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche możesz dolać trochę wody.
- Rozwałkuj ciasto na okrągły placek i przełóż go do natłuszczonej formy. Wymodeluj palcami brzegi, a spód nakłuj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st. C.
- Groszek rozmroź i odsącz na sicie. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połówki. Śmietanę zmiksuj z pozostałymi jajkami. Dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.
- Do masy jajecznej wsyp groszek i wymieszaj. Wylej ją na podpieczony spód tarty i udekoruj pomidorkami. Całość ponownie zapiekaj przez 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka