Dzisiaj jest: Niedziela, 03.11.2024 Imieniny: Sylwii i Huberta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tarta z groszkiem i pomidorami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  mąki pszennej
  • 150 g  masła
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 6 sztuk jajek
  • 200 g  kwaśnej śmietany
  • 400 g  mrożonego groszku
  • 250 g  pomidorków koktajlowych
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj sól oraz 1 jajko i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche możesz dolać trochę wody.
  2. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek i przełóż go do natłuszczonej formy. Wymodeluj palcami brzegi, a spód nakłuj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st. C.
  3. Groszek rozmroź i odsącz na sicie. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połówki. Śmietanę zmiksuj z pozostałymi jajkami. Dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.
  4. Do masy jajecznej wsyp groszek i wymieszaj. Wylej ją na podpieczony spód tarty i udekoruj pomidorkami. Całość ponownie zapiekaj przez 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE