Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 sztuk jajek
- 200 g kwaśnej śmietany
- 400 g mrożonego groszku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- bazylia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj sól oraz 1 jajko i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche możesz dolać trochę wody.
- Rozwałkuj ciasto na okrągły placek i przełóż go do natłuszczonej formy. Wymodeluj palcami brzegi, a spód nakłuj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st. C.
- Groszek rozmroź i odsącz na sicie. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połówki. Śmietanę zmiksuj z pozostałymi jajkami. Dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.
- Do masy jajecznej wsyp groszek i wymieszaj. Wylej ją na podpieczony spód tarty i udekoruj pomidorkami. Całość ponownie zapiekaj przez 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka