Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tarta z kurkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  mąki pszennej
  • 125 g  masła
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 łyżeczka  czubrycy zielonej
  • 1 szczypta  soli
  • 1 łyżka  zimnej wody
    Wierzch
  • 200 g  kurek
  • 2 sztuki duże pory
  • 100 g  sera feta
  • 3 sztuki jajka
  • 100 g  jogurtu greckiego
  • 100 g  gęstej śmietany 18%
  • 1 sztuka gałązka pomidorków koktajlowych
  • 1/3 sztuki pęczka koperku
  • świeży rozmaryn
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka, czubrycę oraz sól i zmiksuj. Następnie wlej wodę i szybko wyrób ciasto rękami. Wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na desce i wyklej nim natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę do tarty. Piecz 15 minut w 180 st. C.
  3. Wierzch: Kurki dokładnie umyj, osusz. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle razem z grzybami. Por pokrój w cienkie paski, podsmaż na maśle i dodaj do kurek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Powstały farsz wyłóż na upieczony spód zimnej tarty.
  4. Jajka wbij do miseczki. Dodaj jogurt, śmietanę i sól. Wymieszaj i wylej masę jajeczną na farsz. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE