Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 sztuki żółtka
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
- Wierzch
- 200 g kurek
- 2 sztuki duże pory
- 100 g sera feta
- 3 sztuki jajka
- 100 g jogurtu greckiego
- 100 g gęstej śmietany 18%
- 1 sztuka gałązka pomidorków koktajlowych
- 1/3 sztuki pęczka koperku
- świeży rozmaryn
- masło klarowane
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka, czubrycę oraz sól i zmiksuj. Następnie wlej wodę i szybko wyrób ciasto rękami. Wstaw na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na desce i wyklej nim natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę do tarty. Piecz 15 minut w 180 st. C.
- Wierzch: Kurki dokładnie umyj, osusz. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle razem z grzybami. Por pokrój w cienkie paski, podsmaż na maśle i dodaj do kurek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Powstały farsz wyłóż na upieczony spód zimnej tarty.
- Jajka wbij do miseczki. Dodaj jogurt, śmietanę i sól. Wymieszaj i wylej masę jajeczną na farsz. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka