Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.09.2020 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Tarta z leśnymi grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 200 g  mąki
  • 100 g  zimnego masła
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 500 g  leśnych grzybów
  • 2 sztuki cebule
  • 2 łyżki  masła + do formy
  • mozzarella
  • 100 g  żółtego sera
  • sól
  • pieprz biały
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Na blat przesiej mąkę. Dodaj sól oraz masło i siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj jajko oraz 2-3 łyżeczki wody i zagnieć ciasto. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Farsz: Grzyby oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż je na rozgrzanym maśle przez 10 minut. Gdy z grzybów odparuje woda, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, dopraw solą oraz pieprzem i smaż wszystko razem przez chwilę.
  3. Formę do tarty wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na 3-milimetrowy placek i wyłóż nim formę. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw na 10 minut do lodówki. Następnie piecz 20 minut w 180 st. C. Wyjmij.
  4. Na podpieczone ciasto wyłóż grzybowy farsz, posyp startym serem i kawałkami mozzarelli. Ponownie piecz 20 minut w 180 st. C. Gotową tartę podawaj posypaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE