Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 sztuka jajko
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 500 g leśnych grzybów
- 2 sztuki cebule
- 2 łyżki masła + do formy
- mozzarella
- 100 g żółtego sera
- sól
- pieprz biały
- natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Na blat przesiej mąkę. Dodaj sól oraz masło i siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj jajko oraz 2-3 łyżeczki wody i zagnieć ciasto. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Farsz: Grzyby oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż je na rozgrzanym maśle przez 10 minut. Gdy z grzybów odparuje woda, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, dopraw solą oraz pieprzem i smaż wszystko razem przez chwilę.
- Formę do tarty wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na 3-milimetrowy placek i wyłóż nim formę. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw na 10 minut do lodówki. Następnie piecz 20 minut w 180 st. C. Wyjmij.
- Na podpieczone ciasto wyłóż grzybowy farsz, posyp startym serem i kawałkami mozzarelli. Ponownie piecz 20 minut w 180 st. C. Gotową tartę podawaj posypaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przyslij przepis