Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto:
- 200 g mąka
- 120 g masło
zimne - 1 sztuka jajka
- 1 łyżeczka sól
- Farsz:
- 1/2 sztuki brokuł
podgotowany - 1/2 opakowania pomidory suszone
w zalewie - 1 garść oliwki
czarne - 1 opakowanie ser feta
- 150 ml śmietana
18%
- Dodatkowo:
- 1 sztuka jajka
- 1 łyżka mąka pszenna
- sól ziołowa
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej. Dodaj starte na grubych oczkach tarki masło, jajko oraz sól i zagnieć ciasto. Zrób z ciasta kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Tortownicę wysmaruj masłem. Rozwałkuj ciasto na koło o średnicy o kilka cm większej niż forma. Wyłóż formę ciastem. Połóż na nim różyczki brokułu, pomidory, ser i oliwki.
- Śmietanę wymieszaj z jajkiem, mąką i przyprawami. Wylej na tartę. Piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka