Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto:
250 g mąka pszenna
100 g masło
1/2 łyżeczki sól
1 łyżeczka proszek do pieczenia
płaska1 szklanka woda
- Na wierzch:
200 g ser feta
250 g pomidorki koktajlowe
3 sztuki jajka
1 pęczek bazylia
2 ząbki czosnek
pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce wymieszaj suche składniki na ciasto. Następnie dodaj masło i stopniowo dolewając wodę zagnieć zwarte ciasto.
- Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i wyklej ciastem. Włóż na 30 minut do lodówki.
- Pomidorki przekrój na połówki i ułóż na surowym cieście. Ser rozgnieć widelcem i wymieszaj z jajkami. Dopraw pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną bazylią. 4. Powstałą masą zalej pomidory. Piecz 50 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj bazylią.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka