Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tarta z ricottą i warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tartę z ricottą i warzywami najlepiej podawać na ciepło.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    ciasto:
  • 200 g  mąka pszenna
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 1/2 łyżeczki  sól
  • 1 łyżka  śmietana kwaśna
    Farsz:
  • 1 opakowanie  mieszanka warzyw
    marchew, kalafior, brokuł, cukinia, groszek
  • 250 g  ser ricotta
  • 100 g  śmietana
  • 2 sztuki  jajka
  • tymianek
    świeży, do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej z solą na stolnicę. Dodaj 2 żółtka oraz 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy do tarty. Piecz 10 minut w 180 st. C. Zrumieniony spód wyjmij z piekarnika i ułóż na nim rozmrożone warzywa.
  3. Ser ricotta starannie wymieszaj ze śmietaną, jajkami oraz tymiankiem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Tak przygotowaną masę wylej na warzywa. Całość ponownie piecz przez 40 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE