Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- ciasto:
- 200 g mąka pszenna
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 łyżka śmietana kwaśna
- Farsz:
- 1 opakowanie mieszanka warzyw
marchew, kalafior, brokuł, cukinia, groszek - 250 g ser ricotta
- 100 g śmietana
- 2 sztuki jajka
- tymianek
świeży, do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej z solą na stolnicę. Dodaj 2 żółtka oraz 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy do tarty. Piecz 10 minut w 180 st. C. Zrumieniony spód wyjmij z piekarnika i ułóż na nim rozmrożone warzywa.
- Ser ricotta starannie wymieszaj ze śmietaną, jajkami oraz tymiankiem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Tak przygotowaną masę wylej na warzywa. Całość ponownie piecz przez 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku