Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:


Kaloryczność porcji:


1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
200 g mąka
100 g masło
zimne
3 sztuki jajka
1/2 łyżeczki rozmaryn
suszony
1 łyżeczka proszek do pieczenia
100 g śmietana
22%
1 pęczek szparagi
zielone
6 łyżek ser żółty
starty
gałka muszkatołowa
do smaku
1/2 łyżeczki rozmaryn
świeży, drobno posiekany
1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
słodka, mielona
sól
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1 jajko, masło, 1 łyżeczkę soli, suszony rozmaryn i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 4 mm i wylep nim dno oraz boki formy do tarty.
- Szparagi umyj, odetnij końcówki, a pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa blanszuj przez 5 minut, z wyjątkiem główek.
- Spód ciasta kruchego ponakłuwaj widelcem. Na cieście ułóż szparagi i równomiernie posyp je startym serem. 2 jajka wymieszaj ze śmietaną i słodką papryką. Powstałą masą jajeczną zalej szparagi. Całość posyp szczyptą gałki muszkatołowej, solą i świeżym tymiankiem. Piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!