Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 150 g mąka pszenna
razowa - 50 g mąka ryżowa
- 3 sztuki jajka
- 150 g ser feta
- 7 sztuk szparagi zielone
- 2 sztuki pomidory
z puszki - pieprz
do smaku - 50 g śmietana
18% - 1/2 pęczki dymka ze szczypiorkiem
- sól
do smaku - 1 łyżka czosnek niedźwiedzi
suszony - 1 ząbek czosnek
- 100 g masło
zimne +1 łyżka - skórka z cytryny
odrobina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę pszenną i ryżową wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli i 100 g zimnego masła. Posiekaj składniki nożem. 1 jajko rozbij, żółtko oddziel od białka i dorzuć do miski. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto. Formę wysmaruj 1 łyżką masła i wyklej ciastem. Nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w 190 st. C.
- Szparagi umyj, odetnij końcówki i pokrój na 3 części. Pomidory osącz z zalewy i pokrój. Dymki posiekaj. 1 białko wymieszaj z 2 jajkami, dymką, śmietaną. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim i skórką z cytryny.
- Na podpieczone ciasto wylej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż szparagi, pomidory oraz pokruszoną fetę. Piecz 30 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku