Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
150 g mąka pszenna
razowa50 g mąka ryżowa
3 sztuki jajka
150 g ser feta
7 sztuk szparagi zielone
2 sztuki pomidory
z puszkipieprz
do smaku50 g śmietana
18%1/2 pęczki dymka ze szczypiorkiem
sól
do smaku1 łyżka czosnek niedźwiedzi
suszony1 ząbek czosnek
100 g masło
zimne +1 łyżkaskórka z cytryny
odrobina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę pszenną i ryżową wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli i 100 g zimnego masła. Posiekaj składniki nożem. 1 jajko rozbij, żółtko oddziel od białka i dorzuć do miski. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto. Formę wysmaruj 1 łyżką masła i wyklej ciastem. Nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w 190 st. C.
- Szparagi umyj, odetnij końcówki i pokrój na 3 części. Pomidory osącz z zalewy i pokrój. Dymki posiekaj. 1 białko wymieszaj z 2 jajkami, dymką, śmietaną. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim i skórką z cytryny.
- Na podpieczone ciasto wylej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż szparagi, pomidory oraz pokruszoną fetę. Piecz 30 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku