Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tarta ze szparagami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tartę ze szparagami przed pokrojeniem należy przestudzić.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 150 g  mąka pszenna
    razowa
  • 50 g  mąka ryżowa
  • 3 sztuki  jajka
  • 150 g  ser feta
  • 7 sztuk  szparagi zielone
  • 2 sztuki  pomidory
    z puszki
  • pieprz
    do smaku
  • 50 g  śmietana
    18%
  • 1/2 pęczki  dymka ze szczypiorkiem
  • sól
    do smaku
  • 1 łyżka  czosnek niedźwiedzi
    suszony
  • 1 ząbek  czosnek
  • 100 g  masło
    zimne +1 łyżka
  • skórka z cytryny
    odrobina

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę pszenną i ryżową wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli i 100 g zimnego masła. Posiekaj składniki nożem. 1 jajko rozbij, żółtko oddziel od białka i dorzuć do miski. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto. Formę wysmaruj 1 łyżką masła i wyklej ciastem. Nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w 190 st. C.
  3. Szparagi umyj, odetnij końcówki i pokrój na 3 części. Pomidory osącz z zalewy i pokrój. Dymki posiekaj. 1 białko wymieszaj z 2 jajkami, dymką, śmietaną. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim i skórką z cytryny.
  4. Na podpieczone ciasto wylej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż szparagi, pomidory oraz pokruszoną fetę. Piecz 30 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE