Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 sztuki małe cukinie
4 sztuki kulki rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1/4 opakowania włoszczyzny pokrojonej w paski
gałka muszkatołowa
200 ml śmietany 18%
1 sztuka jajko
10 dag sera żółtego
olej
sól
pieprz
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto francuskie wyłóż do formy na tartę, ponakłuwaj widelcem, obciąż fasolą i piecz 10 minut w temperaturze 170 st. C. Gdy przestygnie, zdejmij fasolę.
- Cukinię uduś na patelni na oleju. W razie potrzeby podlewaj wodą. Gdy będzie miękka, przełóż do miski. Następnie w ten sam sposób przygotuj włoszczyznę i szpinak. Dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Wyłóż farsz na wcześniej podpieczone ciasto francuskie.
- Jajko roztrzep ze śmietaną i dodaj starty żółty ser. Sos wylej na farsz. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Brzegi ciasta powinny się zrumienić, a sos ściąć.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!