Dzisiaj jest: Sobota, 26.09.2020 Imieniny: Justyny i Cypriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Tarta ze szpinakiem i cukinią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 2 sztuki małe cukinie
  • 4 sztuki kulki rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 1/4 opakowania  włoszczyzny pokrojonej w paski
  • gałka muszkatołowa
  • 200 ml  śmietany 18%
  • 1 sztuka jajko
  • 10 dag  sera żółtego
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto francuskie wyłóż do formy na tartę, ponakłuwaj widelcem, obciąż fasolą i piecz 10 minut w temperaturze 170 st. C. Gdy przestygnie, zdejmij fasolę.
  2. Cukinię uduś na patelni na oleju. W razie potrzeby podlewaj wodą. Gdy będzie miękka, przełóż do miski. Następnie w ten sam sposób przygotuj włoszczyznę i szpinak. Dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Wyłóż farsz na wcześniej podpieczone ciasto francuskie.
  3. Jajko roztrzep ze śmietaną i dodaj starty żółty ser. Sos wylej na farsz. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Brzegi ciasta powinny się zrumienić, a sos ściąć.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE