Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
300 g mąki
180 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki zimnej wody
1 szczypta soli
- Farsz
650 g liści szpinaku
150 g suszonych pomidorów
sól
- Sos
150 ml śmietany 18%
2 sztuki jajka
sól
1 szczypta gałki muszkatołowej
100 g startego sera żółtego
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj mocno schłodzone masło, pokrojone na mniejsze kawałki i posiekaj wszystko nożem, aby składniki się połączyły. Następnie dodaj 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki.
- Szpinak umyj, zblanszuj we wrzątku i odcedź.
- Śmietanę wlej do miski, dodaj jajka, szczyptę soli oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Do uzyskanego sosu dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz.
- Ciastem wylep dno i boki natłuszczonej formy do tart. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Na podpieczonym cieście rozłóż szpinak oraz suszone pomidory. Zalej wszystko sosem serowo-śmietanowym.
- Tak przygotowaną tartę zapiekaj 15 minut w 200 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 15 minut.
Źródło przepisu: Palce lizać