Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.10.2021 Imieniny: Kryspina i Ingi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 300 g  mąki
  • 180 g  masła
  • 1 łyżka  oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  zimnej wody
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 650 g  liści szpinaku
  • 150 g  suszonych pomidorów
  • sól
    Sos
  • 150 ml  śmietany 18%
  • 2 sztuki jajka
  • sól
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • 100 g  startego sera żółtego
  • 2 ząbki  czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj mocno schłodzone masło, pokrojone na mniejsze kawałki i posiekaj wszystko nożem, aby składniki się połączyły. Następnie dodaj 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki.
  2. Szpinak umyj, zblanszuj we wrzątku i odcedź.
  3. Śmietanę wlej do miski, dodaj jajka, szczyptę soli oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Do uzyskanego sosu dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz.
  4. Ciastem wylep dno i boki natłuszczonej formy do tart. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Na podpieczonym cieście rozłóż szpinak oraz suszone pomidory. Zalej wszystko sosem serowo-śmietanowym.
  5. Tak przygotowaną tartę zapiekaj 15 minut w 200 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 15 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE