Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Kruche ciasto
250 g mąki
125 g masła
1 sztuka żółtko
60 g wody
1 szczypta soli
- Farsz
2 sztuki cukinie
150 g serka mascarpone
150 g serka koziego
1 sztuka szalotka
30 g parmezanu
6 sztuk pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki śmietany
1 sztuka jajko
suszony tymianek
sól
sól ziołowa
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę wsyp do miski. Dodaj pokrojone masło, żółtko, szczyptę soli oraz wodę i zagnieć jednolite ciasto. Następnie rozwałkuj je i wycinaj 10-centymetrowe kółka. Wyklej nimi foremki do tartaletek, ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie na ciasto wyłóż papier do pieczenia i w środek wsyp ziarna suchej fasoli. Piecz 10 minut w 180 st. C, a następnie zdejmij fasolę i piecz jeszcze 7 minut. Wyjmij spody z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
- Jedną cukinię umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż na sito i zostaw do ocieknięcia.
- Pozostałą cukinię pokrój w cienkie plasterki. Szalotkę posiekaj. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Odsączoną, startą cukinię wymieszaj z szalotką, kozim serkiem, parmezanem oraz serkiem mascarpone. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Jajko ubij ze śmietaną, połącz z masą, wymieszaj i nałóż na upieczone spody. Wierzch przykryj plastrami cukinii i pomidorkami. Posyp wszystko solą ziołową oraz tymiankiem. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka