Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
200 g mąki
60 g masła
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 sztuka jajko
1 łyżeczka soli
7 g drożdży
- Farsz
500 g kurek
1 łyżka oliwy
1/2 sztuki cebuli
1 łyżka masła
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
2 sztuki jajka
150 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
150 g sera żółtego
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Masło rozpuść, ostudź. Mleko podgrzej i wkrusz do niego drożdże. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozpuszczone masło, jajko, sól oraz drożdże z mlekiem. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, a następnie je rozwałkuj i wyklej nim 4 foremki do tartaletek i wstaw je do lodówki.
- Farsz: Kurki oczyść, umyj, osusz. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj kurki i smaż je przez 10 minut. Gdy płyn odparuje, dodaj łyżkę masła, dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do ostygnięcia.
- Jajka roztrzep, odłóż 1/4 powstałej masy a resztę wymieszaj ze śmietaną i kurkami. Dopraw solą i zmielonym pieprzem.
- Ciasto podpiecz przez 4 minuty w 200 st. C. Po tym czasie wylej na spody masę z jajek i posyp tartym serem. Brzegi ciasta posmaruj odłożonym roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Po tym czasie udekoruj tartaletki kurkami i piecz jeszcze 10 minut. Posyp tymiankiem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka