Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
150 g sera sałatkowo-kanapkowego tłustego
200 g ciasta francuskiego
1 opakowanie rukoli
3 łyżki oliwy
2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
6-8 sztuk pomidorków cherry
1/2 sztuki pęczka szczypiorku
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto francuskie rozwałkuj i wytnij z niego 8-centymetrowe koła. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i piecz 6-7 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
- Gdy tartinki się zezłocą wyjmij je z piekarnika, przestudź i przyciśnij każde ciastko, by trochę je spłaszczyć.
- Umyj rukolę, wysusz i przełóż do malaksera. Dodaj pestki słonecznika oraz oliwę i zmiksuj. Do uzyskanego pesto dodaj rozdrobniony widelcem serek.
- Masę nałóż na tartinki, udekoruj kawałkiem pomidorka, posiekanym szczypiorkiem i pieprzem.
Źródło przepisu: moje smaki życia