Dzisiaj jest: Wtorek, 18.01.2022 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Terrina serowo-pomidorowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 sztuka puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki  żelatyny
  • 4 łyżki  zimnej wody
  • 150 g  sera ricotta
  • 100 ml  gęstej śmietany 18%
  • 200 g  szynki konserwowej
  • 100 g  groszku konserwowego
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 1 kostka  bulionowa
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory z puszki zagotuj z kostką bulionową, zmiksuj wraz z zalewą, przetrzyj przez sito, by oddzielić nasionka. Dodaj 1-2 posiekane ząbki czosnku. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje podgrzej, aż się rozpuści.
  3. Ser ricotta zmiksuj ze śmietaną, połącz z resztą posiekanego czosnku, przypraw solą i pieprzem.
  4. 1/3 żelatyny dodaj do masy serowej, resztę do masy pomidorowej.
  5. Szynkę pokrój w dużą kostkę.
  6. Niewielką wąską formę wyłóż pergaminem lub folią spożywczą. Ułóż gałązki koperku i zalej masą serową. Formę włóż do lodówki lekko przechyloną, zastudź.
  7. Na masę serową wylej część tężejącej masy pomidorowej, ułóż w niej kostki szynki oraz groszek, przykryj resztą masy pomidorowej, zastudź.
  8. Po wyjęciu formy, zdejmij papier. Przystawkę podawaj pokrojoną w plastry.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE