Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka puszka pomidorów bez skórki
3 łyżki żelatyny
4 łyżki zimnej wody
150 g sera ricotta
100 ml gęstej śmietany 18%
200 g szynki konserwowej
100 g groszku konserwowego
2-3 ząbki czosnku
1 kostka bulionowa
koperek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory z puszki zagotuj z kostką bulionową, zmiksuj wraz z zalewą, przetrzyj przez sito, by oddzielić nasionka. Dodaj 1-2 posiekane ząbki czosnku. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje podgrzej, aż się rozpuści.
- Ser ricotta zmiksuj ze śmietaną, połącz z resztą posiekanego czosnku, przypraw solą i pieprzem.
- 1/3 żelatyny dodaj do masy serowej, resztę do masy pomidorowej.
- Szynkę pokrój w dużą kostkę.
- Niewielką wąską formę wyłóż pergaminem lub folią spożywczą. Ułóż gałązki koperku i zalej masą serową. Formę włóż do lodówki lekko przechyloną, zastudź.
- Na masę serową wylej część tężejącej masy pomidorowej, ułóż w niej kostki szynki oraz groszek, przykryj resztą masy pomidorowej, zastudź.
- Po wyjęciu formy, zdejmij papier. Przystawkę podawaj pokrojoną w plastry.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza