Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 12 sztuk szparagi
zielone - 500 g ser biały
trzykrotnie mielony - 10 sztuk jajka
- 3 łyżki bułka tarta
+ do formy - 1 łyżka masło
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - papryka (przyprawa)
słodka, do smaku - papryka (przyprawa)
ostra, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i gotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie.
- Ser przełóż do miski. Dodaj 4 jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszaj. 6 jajek ugotuj na twardo.
- Formę keksówkę nasmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie ułóż szparagi, jeden przy drugim. Na wierzch wyłóż masę serowo-jajeczną i lekko wciśnij w nią obrane i ugotowane na twardo jajka. Przykryj resztą masy serowo-jajecznej. Na wierzchu ułóż wzdłuż pozostałe szparagi. Tak przygotowaną terrinę przykryj folią aluminiową.
- Formę wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą do 2/3 wysokości. Piecz 60 minut w 200 st. C. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut w 190 st. C.
- Gotową terrinę przestudź w formie i wyjmij.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia