Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Terrina szparagowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Terrinę szparagową można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepiej serwować ją pokrojoną w plastry.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 12 sztuk  szparagi
    zielone
  • 500 g  ser biały
    trzykrotnie mielony
  • 10 sztuk  jajka
  • 3 łyżki  bułka tarta
    + do formy
  • 1 łyżka  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    słodka, do smaku
  • papryka (przyprawa)
    ostra, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i gotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie.
  2. Ser przełóż do miski. Dodaj 4 jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszaj. 6 jajek ugotuj na twardo.
  3. Formę keksówkę nasmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie ułóż szparagi, jeden przy drugim. Na wierzch wyłóż masę serowo-jajeczną i lekko wciśnij w nią obrane i ugotowane na twardo jajka. Przykryj resztą masy serowo-jajecznej. Na wierzchu ułóż wzdłuż pozostałe szparagi. Tak przygotowaną terrinę przykryj folią aluminiową.
  4. Formę wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą do 2/3 wysokości. Piecz 60 minut w 200 st. C. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut w 190 st. C.
  5. Gotową terrinę przestudź w formie i wyjmij.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE