Dzisiaj jest: Piątek, 12.08.2022 Imieniny: Klary i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Terrina z cukinii i marchewki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk małych cukinii
  • 2 sztuki marchewki
  • 400 ml  bulionu warzywnego
  • 5 sztuk jajek
  • 600 ml  mleka
  • 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
  • 1 pęczek  mięty
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewki pokrój wzdłuż na plasterki, blanszuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Miętę i szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
  2. 6 cukinii obierz, pokrój i gotuj przez 5 minut w bulionie. Następnie rozgnieć, dodaj mleko i jajka, wymieszaj. Dodaj zieleninę, sól oraz pieprz i ponownie wymieszaj.
  3. Do formy keksówki wlej 1/2 masy, ułóż pokrojoną marchewkę i zalej pozostałą masą. Formę wstaw do większej brytfanny z gorącą wodą (tak by woda sięgała do połowy foremki). Piecz 45 minut w 180 st. C. Po tym czasie ostudź i wyjmij z formy.
  4. Pozostałe dwie cukinie pokrój wzdłuż na plasterki, blanszuj przez 2 minuty w osolonej wodzie i obłóż nimi terrinę z wierzchu. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE