Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Terrina ziemniaczana ze szparagami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Terrina ziemniaczana ze szparagami to smaczne i efektowne danie. Potrawę najlepiej serwować pokrojoną w plastry.

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

  • 300 g  ziemniaki
    ugotowane w mundurkach
  • 100 g  ziemniaki
    surowe
  • 150 g  szparagi
    zielone
  • 150 g  szparagi
    białe
  • 10 sztuk  żelatyna
    płatki
  • 100 g  śmietana kremówka
  • 100 g  majonez
  • 100 g  oliwki
    czarne
  • 100 g  pomidory suszone
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Sos:
  • 200 g  śmietana kwaśna
  • 3 gałązki  tymianek
  • 2 gałązki  rozmaryn
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ugotowane ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obierz i razem z zielonymi szparagami gotuj przez chwilę w osolonej wodzie. Następnie wyjmij szparagi, a do pozostałej po ich gotowaniu wody wrzuć plastry surowego ziemniaka i gotuj przez 8 minut.
  2. Płatki żelatyny namocz w wodzie i poczekaj, aż napęcznieją. Do garnka wlej śmietanę kremówkę i podgrzej. Żelatynę odciśnij, włóż do ciepłej kremówki i rozpuść ciągle mieszając. Następnie dodaj majonez.
  3. Do miski z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami dodaj oliwki, suszone pomidory, sól oraz pieprz. Na koniec dolej wcześniej wymieszane śmietanę z żelatyną i dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Formę keksówkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie i po bokach rozłóż plastry podgotowanych ziemniaków. Następnie rozsmaruj część masy ziemniaczanej i poukładaj na niej szparagi. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Gotową terrinę schłodź przez noc w lodówce.
  5. Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Do miski przełóż kwaśną śmietanę. Dodaj posiekane zioła, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Powstały sos podawaj jako dodatek do terriny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE