Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
300 g ziemniaki
ugotowane w mundurkach100 g ziemniaki
surowe150 g szparagi
zielone150 g szparagi
białe10 sztuk żelatyna
płatki100 g śmietana kremówka
100 g majonez
100 g oliwki
czarne100 g pomidory suszone
sól
do smakupieprz
do smaku
- Sos:
200 g śmietana kwaśna
3 gałązki tymianek
2 gałązki rozmaryn
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotowane ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obierz i razem z zielonymi szparagami gotuj przez chwilę w osolonej wodzie. Następnie wyjmij szparagi, a do pozostałej po ich gotowaniu wody wrzuć plastry surowego ziemniaka i gotuj przez 8 minut.
- Płatki żelatyny namocz w wodzie i poczekaj, aż napęcznieją. Do garnka wlej śmietanę kremówkę i podgrzej. Żelatynę odciśnij, włóż do ciepłej kremówki i rozpuść ciągle mieszając. Następnie dodaj majonez.
- Do miski z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami dodaj oliwki, suszone pomidory, sól oraz pieprz. Na koniec dolej wcześniej wymieszane śmietanę z żelatyną i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Formę keksówkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie i po bokach rozłóż plastry podgotowanych ziemniaków. Następnie rozsmaruj część masy ziemniaczanej i poukładaj na niej szparagi. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Gotową terrinę schłodź przez noc w lodówce.
- Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Do miski przełóż kwaśną śmietanę. Dodaj posiekane zioła, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Powstały sos podawaj jako dodatek do terriny.
Źródło przepisu: Smacznego!