Dzisiaj jest: Wtorek, 07.07.2020 Imieniny: Cyryla i Metodego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Tofu z dyniowym chutneyem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

indyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Chutney
  • 1 kg  dyni
  • 1 sztuka cebula
  • kawałek imbiru
  • 2 sztuki papryczki chili
  • 1 sztuka laska cynamonu
  • 100 g  cukru
  • 1/2 sztuki szkl. białego octu winnego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
    Tofu
  • sól
  • 3 łyżki  oleju rzepakowego
  • 2 sztuki serki tofu (po 180 g)
  • 5 łyżek  czarnego sezamu
  • 5 łyżek  białego sezamu
  • 3 łyżki  mąki kukurydzianej
  • 2 sztuki jajka
  • 5 łyżek  sosu sojowego
  • 1 szczypta  pieprzu cayenne
  • olej rzepakowy

Sposób przyrządzania:

  1. Chutney: Dynię obierz ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim startą na tarce cebulę z imbirem. Następnie dodaj cukier oraz ocet i zagotuj. Dodaj do garnka pokrojoną dynię, posiekaną papryczkę chili, sok z pomarańczy, cynamon, sól oraz ziele angielskie. Duś wszystko na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  2. Tofu: Oba serki przekrój na 2 płaty. Oprósz je pieprzem, skrop sosem sojowym i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie panieruj tofu w mące kukurydzianej, jajkach oraz ziarnach sezamu. Smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Podawaj z dyniowym chutney'em.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE