Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 60 dag mielonego twarogu
- 6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
- 6 dag masła
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki drobno posiekanych ziół (szczypiorku, bazylii, tymianku, natki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sok z 1 cytryny
- mielona papryka
- curry
- sól
- pieprz
- 2-3 sztuki andruty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Twaróg podziel na 3 części.
- Pasta paprykowa: Do 1 części twarogu dodaj majonez, koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę, sól oraz pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Pasta curry: Żółtka wyjmij z jajek ugotowanych na twardo, dodaj do 1 części twarogu i zmiksuj razem z miękkim masłem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz curry.
- Pasta ziołowa: Ostatnią część twarogu zmiksuj z jogurtem, białkami z jajek na twardo oraz ziołami. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wafle przekrój na pół i przełóż przygotowanymi pastami. Ostatni suchy wafel przyciśnij deseczką i odstaw torcik na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wierzch udekoruj odłożonymi wcześniej pastami.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy